Teraz na antenie

undefined - undefined

Następnie

undefined - undefined

Być u Kopciuszka

18 października 1817 r. w „Gazecie Warszawskiej” pojawiła się informacja anonsująca otwarcie kawiarni pod nazwą „Kopciuszek”, właścicielem której był znany cukiernik Józef Baldi. Kawiarnia sławę swą zawdzięczała znanym nazwiskom pisarzy, aktorów i muzyków wśród nich Elsnera i Kurpińskiego. Z „Kopciuszkiem” związane było także nazwisko Chopina. Po pierwszym swym koncercie w Teatrze Narodowym, Fryderyk napisał: „(…) parter narzekał na ciche granie – i chciałbym być u Kopciuszka, żeby słyszeć debata, jakie się musiały toczyć o moją osobę”. W „Kopciuszku” zbierali się przede wszystkim przedstawiciele starszego pokolenia. Jednak zdaniem Fryderyka, częstego bywalca kawiarni (w towarzystwie swych rówieśników), „młodzi prowadzili tam ożywione dyskusje, debaty pro i contra, i to na tak specjalny temat, jak np. technika gry”. W najświetniejszym okresie „Kopciuszka”, dostępne były tam wszystkie wychodzące w Warszawie periodyki, a także przyciągająca uwagę młodzieży prasa zagraniczna m.in. „Gazeta Hamburska” i „Gazeta Berlińska”. (md)